Otoyollar ve Motorlu Taşıt Yolları
Almanya’ya gelenlerin hep dilindedir, “Almanya’da otobanlarda hız sınırı yok” derler. Ama bu bilgi tamamen doğru değildir. Elbetteki otobanlarda hız sınırlamaları mevcuttur. Bu sınırlamaların çeşitleri vardır. Ama diğer bir noktadan bakıldığında diğer ülkelerdeki gibi Maksimum Sürat uygulaması yoktur, örneğin Türkiye’de maksimum sürat uygulaması 120 km/h’dir. Almanya’da ise böyle bir son sürat limiti yoktur. Ama bölgesel olarak, örneğin yol ayrımlarında, sürekli yağış alan bölgelerde ya da otobanların yerleşim yerlerine yakın olan kesimlerde bir takım sınırlamalara gidildiği görülür.
Örnek vermek gerekirse, otobanlarda yol ayrımlarında ki hız sınırlaması genelde 120 km/saat’dir. Siz otobandan çıkmıyor olsanız bile, yola giren araçların güvenliğini sağlamak için bu hız sınırlamasına her yol ayrımına ~ 500-1000 m kala uymak zorundasınızdır.
Aksi hallerde yol kenarlarına konuşlandırılmış olarak sürat tespit kameraları resimlerinizi çeker ve sizi ceza ödemek zorunda bırakabilir. Örneğin, Frankfurt-Stuttgart arasındaki otobanda, hız sınırlamasının 100km/saat olduğu Frankfurt Havalimanı yol ayrımından sonra yolun solunda konumlandırılmış üç adet fotoğraf makinesi vardır. 100 km/saat olan bu bölgede 110 km/saat gitmenin cezası bizlere 36 Euro olarak kesilmiştir.
Otobanlarda sık yağış alan kesimlerde, yağış ya da ıslaklık olduğunda hız sınırlaması 80 km/saat’e kadar düşebilir, bu durum sis olduğunda da geçerlidir. Benzer şekilde akşam saat 22’den sonra belli otoban güzergahlarında yerleşim yeri kenarlarından geçilirken hız neredeyse 50-80 km/saat aralığına kadar düşürülebilmekterdir.
Şehiriçi Yollar
Şehir içindeki hız sınırlaması genelde 50 km/saat’dir. Ara sokaklarda bu seviye 30 km/saat’e ve yine bazı özel bölgelerde, örneğin şehir merkezlerinde, trafik sadece toplu taşıma trafiğine açıktır. Bazı özel durumlarda bölgede yaşayanlarda bu bölgelere araçları ile girebilirler. Bu gibi bölgelerde hız sınırları 7km/saat’e kadar düşebilmektedir.
Park ve Duraklama
Şehir içlerinde Park yapmak ücrete tabidir. Sadece pazar günleri şehir içindeki park alanları bedavadır. Bunun dışında iş günleri ve ctesi günleri otoparklar malesef ücretlidir. Otobanda duraklama ve durma yasaktır. Duraklamak isteyen araç bir sonraki servis istasyonunu beklemek zorundadır. Acil bir durum olmadığı sürece bu şekilde davranmak zorunda olan sürücü, acil bir durum olduğunda yol kenarlarındaki SOS telefonların birinin yanında durabilir, bu şekilde duraklayan araç hemen reflektörünü 100-200 metre ödeye koymalıdır.
Hız Sınırlamaları
Bilmeniz gereken hız sınırları sırasıyla 120 km/saat, 100 km/saat, 80 km/saat, 70 km/saat, 50 km/saat, 30 km/saat ve 7 km/saattir. Şehir içinde mobil ve sabit hız kameraları ile ölçümler yapılmaktadır. Hız sınırlarının üzerine geçen sürücüler farklı şekillerde cezalandırılabilirler. Bu cezalar ehliyet belli süreliğine geri vermek ya da para cezası şeklinde olabilir.
Hız Kameraları
Bu hız kameraları ayrıca kırmızı ışıklar içinde kurulmuştur. Yakında resimler eklenecektir.
Trafik Kameraları
Trafik kameraları genelde trafiğin genel akışını izlemek amacıyla köprü ayaklarına, tünellere, trafik ışıklarına takıldırlar. Bazı trafik işaretlerinde kameralara benzeyen ama sadece araç geçişini kontrol eden infrared alıcı-vericiler mevcuttur.
Radyo Trafik Programları
Trafik radyo programları oldukça etkilidir. Hep hareket halinde olmayı seven, evlerinden 100-150km uzaklarda çalışan insanlar için bu programlar büyük önem taşımaktadır. Trafik raporlarını, insanlar can kulağı ile dinlemektedirler.
Navigasyon Cihazları
Navigasyon cihazları, Almanya’nın hemen hemen her sokağını, yolunu, tüm detaylarıyla ve katmanlarıyla saklayabilmektedir.
Leave a comment